Spelregels

Elke vraag en reactie op deze vraagbaak wordt gemodereerd. Onzinnige vragen en reacties worden geweigerd. Ongewenste woorden en opmerkingen in verder goedbedoelde vragen en reacties worden verwijderd of aangepast. Je kunt bij het schrijven van vragen en reacties rekening houden met de volgende spelregels.

Respectvol

Mensen die willen leven volgens zichzelf, verdienen respect, veel respect. Dit is dan ook de basisregel voor het gebruik van deze vraagbaak: behandel elke vraag en elke reactie met 100% respect voor degene die hem heeft geplaatst.

Oordeelvrij

We zijn snel geneigd te oordelen, zelfs als we dit niet nadelig bedoelen. Probeer deze oordelen te vermijden. Negatieve oordelen als ‘dom’, ‘zielig’, of ‘verkeerd’ en predikaten als ‘sukkel’, ‘eikel’ en ‘imbeciel’ worden sowieso geweigerd.
LET OP: Dit geldt net zo goed voor wat je over jezelf schrijft als wat je aan een ander schrijft.

Geen ‘moeten’

Het is verleidelijk om advies als een gebruiksaanwijzing te verpakken. Al gauw krijg je dan te maken met het werkwoord moeten. Op deze vraagbaak moeten we niets en is alles bedoeld als een suggestie. De beste manier om hiervoor te zorgen, is door het bij jezelf te houden. Je schrijft bijvoorbeeld niet ‘jij moet eens wat meer naar de mensen om je heen kijken’, maar ‘als ik jou was, zou ik wat meer op de mensen in mijn omgeving letten’.

Positief

Iemand die wil leven volgens zichzelf en hierbij vastloopt, heeft er niets aan als negatieve gevoelens bekrachtigd worden met doodgooiers als ‘het leven is inderdaad een kwelling’ en ‘afzien hoort er nou eenmaal bij’. De bedoeling is om aan dit soort authentieke gevoelens een positieve draai te geven. Wat je bijvoorbeeld wel kunt schrijven, is: ‘ik kan me voorstellen dat je het zwaar hebt, maar bekijk het eens van de andere kant, namelijk …’.

Spam

Op de vraagbaak geven we elkaar advies en steun. Gebruik je de vraagbaak om (commerciële) diensten en producten van jezelf of anderen te promoten, dan loop je het risico dat je reactie geweigerd wordt.

Ongewenst gedrag

Gebruikers van de vraagbaak die de spelregels niet respecteren, kunnen van de vraagbaak verwijderd worden. Ondervind je hinder van een andere gebruiker, meld dit dan via het contactformulier zodat de juiste actie ondernomen kan worden.

Okee, ik begrijp het. Ik wil nu een vraag stellen >