Over Leven volgens jezelf

Leven volgens jezelf betekent dat je één bent met wat er is; in jou en om jou. Dit gaat niet over je aanpassen of omstandigheden accepteren, maar om handelen naar je diepere drijfveren.

Geleende blauwdruk

Ieder mens krijgt bij zijn geboorte een blauwdruk mee, ons persoonlijke recept voor optimaal functioneren zogezegd. In onze jongere jaren zijn we ons hier niet zo van bewust, waardoor we gemakkelijk de blauwdruk van anderen overnemen als was die van ons.
Dit gaat een tijdje goed, vooral omdat we in onze jonge jaren nog zo flexibel zijn. Op een gegeven moment echter, zal deze geleende blauwdruk zijn functionaliteit verliezen en kan hij zelfs tegen ons gaan werken.

De jas past niet meer

Zie het als een jas die je wordt aangetrokken op de eerste dag van je leven. Je neemt hem zoals hij komt en stelt er verder geen vragen over. Je draagt hem vervolgens jarenlang voordat je op een dag beseft dat de jas je hindert. Hij is te lang voor op de fiets, de knopensluiting maakt dat er koude wind in blaast en omdat hij geen capuchon heeft, wordt je haar nat als het regent.

Ongemerkt verstrikt

In het dagelijkse leven gaan we praktisch om met een jas die knelt, kriebelt of geen bescherming biedt: we kopen een jas die beter voldoet. Met onze blauwdrukken gaan wij echter niet zo bewust en daadkrachtig om. We kunnen er jarenlang in verstrikt zijn zonder dit door te hebben. Hooguit hebben we last van een aanhoudende, onduidelijke ontevredenheid.

Tot het leven vóór ons beslist

Een blauwdruk kan hierdoor lang wrijven en schuren voordat we het zat zijn en in actie komen. Soms doen we zelfs dit niet en schikken we ons. ‘Het is nu eenmaal zoals het is’, zeggen we dan. Zo kijken we lijdzaam toe, vaak tot het moment dat het leven vóór ons de beslissing maakt. Onze partner wil opeens van ons scheiden, onze baan wordt weggereorganiseerd, we krijgen een burn-out of gezondheidsproblemen. Het zijn gebeurtenissen die alles waarvan je dacht dat het goed was, volledig onder je vandaan slaan.

Tegen het licht houden

Vaak is dit het moment dat we, al dan niet met enige tegenzin, onze blauwdruk – de jas die we al zo lang gedragen hebben – tegen het licht houden. Door er eindelijk eens aandacht aan te besteden, gaan we zien wat er goed en minder goed aan is. En hoe het een jas zou kunnen zijn die ons beter past. Met een andere stof, extra zakken of een windbestendige capuchon.

Basis herontdekken

Zo passen we stap voor stap onze blauwdruk aan tot we hem herkennen als de onze. We herontdekken wat belangrijk voor ons is en hoe we over belangrijke zaken denken: wat is liefde, wat betekent gezondheid, waarover gaat succes? En vooral: waar gaat ons hart nu werkelijk harder van kloppen? De antwoorden komen van binnen, waar ze al die tijd al waren, maar waar ze niet gehoord werden omdat we werkten met een blauwdruk die van een ander was.

Thuiskomen

Door onze waarden helder te krijgen, begint het proces van thuiskomen bij onszelf. Hier hoeven we niet onrustig van te worden. De aanpassing van onze blauwdruk hoeft niet ingrijpend of rigoureus te zijn. Een blauwdruk blijft een blauwdruk, zoals een jas een jas blijft: gewoon een kledingstuk met twee mouwen, een hals, een zoom en een sluiting. Maar nu is het er eentje die ons past en die ons de bewegingsvrijheid geeft die we nodig hebben.
Met onze eigen blauwdruk zitten we beter in ons vel. We hebben meer energie, ervaren meer voldoening bij wat we doen en voelen ons over het algemeen gelukkiger. Dit maakt ons rustiger, vrolijker en vriendelijker.

Iedereen wordt er beter van

In een tijd dat de wereld op zijn kop lijkt te staan en ieder voor zijn eigen belang lijkt te gaan, is dit belangrijker dan ooit. Door onze eigen blauwdruk in ere te herstellen, zijn wij een fijner mens voor onszelf én voor de mensen om ons heen. Partners, kinderen, familieleden, collega’s, buren, vrienden, teamgenoten, allemaal worden zij er beter van dat wij beter in ons vel zitten, omdat we vanuit onze eigen blauwdruk veel meer te geven hebben zonder dat het ons nog moeite kost. Geven wordt dus delen.

Van eigenliefde naar gemeenschapszin

Leven volgens jezelf is hiermee een daad van liefde die egoïstisch kan lijken, maar die in werkelijkheid leidt tot een sterke gemeenschapszin: uiteindelijk worden we er allemaal beter van.
Het klinkt wellicht groot, maar het begint klein. Hier en nu. Met jou en de eerstvolgende stap die jij zet, terug naar je eigen blauwdruk.