Visualiseer jezelf gelukkig in 12 stappen

Dromen tot je het complete plaatje in alle kleur en vorm voor je ziet.

Dromen tot je het complete plaatje in alle kleur en vorm voor je ziet.

In de weekenergie die afgelopen zaterdag online ging (zie dit bericht op Facebook), kwam het al aan de orde: visualiseren als techniek om kennis te maken met jouw roeping. Maar hoe doe je dat eigenlijk, visualiseren?

Visualiseren is een techniek waarbij je een levensechte voorstelling oproept voor je geestesoog. Je kleurt jouw gedachten hierbij zo realistisch in, dat ze echt lijken, alsof je ze bijna vast kunt pakken zo tastbaar.

Je lichaam sluit zich erbij aan

Je kent de kracht van visualisatie misschien wel van de momenten dat je je zorgen maakt over een geliefde die je niet kunt bereiken. Als je jouw fantasie op dat moment de vrije loop geeft, dan stel je je zonder moeite voor dat hij of zij een verkeersongeval heeft gehad, bij een overval betrokken is geraakt of toch voor de verleidingsmanoeuvres van die ene aantrekkelijke collega is gezwicht. Je fysieke reacties sluiten zich hier moeiteloos bij aan: je wordt rusteloos, gaat zweten, kunt je niet meer concentreren op wat je aan het doen was en springt op bij elk bliepje dat je mobiele telefoon voortbrengt.
Je snapt dat dit niet het soort visualiseren is waar ik het nu over wil hebben, maar het laat wel zien hoe krachtig visualisatie als techniek is. Dat wat jij in je gedachten bedenkt, wordt door je lijf aangenomen als waar. Jouw systeem gaat zich hierop gedragen alsof het werkelijkheid is en produceert de stoffen die passen bij datgene waar jij aan denkt.

Het gevoel dat je de wereld kunt veroveren

Maar wij gaan dus voor positieve gedachten, waar van die heerlijke endorfines bij vrijkomen die jou het gevoel geven dat je de wereld kunt veroveren. Deze state of mind zal jou helpen om op een gegeven moment daadwerkelijk de eerste stap te zetten op weg naar het realiseren van jouw droom. Maar nu nog niet, eerst even visualiseren.

Visualiseren doe je in 12 stappen:

 1. Kies het onderwerp van jouw visualisatie. Gaat het over je werk? Je liefdesrelatie? Een project dat je uit wilt voeren?
 1. Schrijf het doel van je visualisatie op. Bijvoorbeeld: ‘Ik visualiseer mijn ideale baan.’ Of: ‘Ik visualiseer mijn ideale levenspartner.’ Of: ‘Ik visualiseer het perfecte huis om in te wonen.’
 1. Zoek een plek waar je even rustig op jezelf kunt zijn, zonder dat je afgeleid of gestoord wordt. Zet je telefoon uit.
 1. Maak knellende kleding, schoenen of sieraden los en ga zitten of liggen met je ogen dicht.
 1. Word je bewust van je ademhaling en ga steeds rustiger ademhalen tot je 10 tellen in en 10 tellen uit kunt ademen.
 1. Roep in gedachten het basisbeeld van jouw visualisatie op. Stel je bijvoorbeeld voor dat je ’s ochtends de deur van het bedrijfspand waar jij werkt openduwt. Of dat je op zondagochtend wakker wordt naast jouw geliefde. Of dat je besluit een douche te nemen en naar de badkamer loopt.
 1. Ga nu naar je gevoel en roep de sensatie op van het moment dat je een groot cadeau krijgt overhandigd. Ken je dat verwachtingsvolle en blije gevoel nog, van vroeger misschien? Je geeft jezelf namelijk een bijzonder cadeau doordat jij jezelf jouw hele droom in laat vullen, van voor tot achter, op jouw manier, precies zoals jij het wenst.
 1. Houd dit gevoel vast en begin te designen. Doe alsof je een supergedetailleerde kleurplaat inkleurt met de allermooiste kleurtjes die je maar kunt verzinnen. Stel je voor wat voor kleren en schoenen je aan hebt als je het kantoor binnenloopt, onder wat voor dekbed jouw geliefde ligt te slapen, hoe licht en comfortabel de badkamer eruit ziet als je de deur doorgaat. Visualiseer met al je zintuigen. Hoor de telefoons aan de receptie gaan. Ruik het geurtje in de nek van je partner. Voel het zachte badkamerkleedje onder je blote voeten. Tuig op die manier stap voor stap jouw hele visualisatie op, tot het punt waarop je het hele moment compleet hebt gemaakt en je het voor je kunt zien alsof het een speelfilm is. Speel hiermee. Zet de film gerust op pauze om van de mooiste details te genieten. Of spoel hem terug om ergens nog iets te veranderen. Zo maak je een volledige 3D-beleving van jouw gedroomde realiteit.
 1. Ga terug naar je gevoel en registreer wat dit 3D-droombeeld met je doet. Voel je je blij? Licht? Geslaagd? Trots? Tevreden? Verliefd? Heerlijk!
 1. Schakel een paar keer heen en weer tussen jouw droombeeld en je gevoel totdat alles in elkaar lijkt over te vloeien. Nu heb je het voor elkaar: jij leeft op dit moment jouw eigen droom.
 1. Blijf lekker zitten of liggen zolang het prettig voelt en doe hierna je ogen open. (Zet eventueel een wekker, je zou de eerste niet zijn die tijdens een visualisatie tevreden in slaap valt.)
 1. Roep met je ogen open nog één keer het gevoel van daarnet op en geef jezelf een welverdiend schouderklopje voor het werk dat je zojuist hebt verricht.

Je gaat het steeds vaker doen

Onzin? Absoluut. Als jij niet gelooft in de kracht van visualisatie, dan zul je hem ook niet leren kennen en bestaat deze niet voor jou. Maar wat nu als je wél gelooft in de kracht van visualisatie? Wat nu als dat stemmetje in jouw binnenste jou niets liever ziet doen dan je een leven voorstellen waarin alles verloopt zoals jij het je wenst? Ik zou zeggen: probeer het gewoon. Niemand die het ziet, wat houdt je tegen?
Dit is namelijk hoe het echt werkt: een goede visualisatie hangt niet zozeer af van hetgeen jij je voorstelt, als wel van de toestemming die jij jezelf geeft om te dromen. Als jij jezelf een verbetering van je levenskwaliteit gunt, als jij het jezelf waard vindt om jouw dromen waar te maken, dan heb je alles wat je nodig hebt om dingen in beweging te zetten. De visualisatie zelf is dan een peulenschil; een oefening die je graag zult doen en steeds vaker zult doen. Omdat het zo goed voelt.

Een stappenplan maken hoeft niet eens

En als de visualisatie af is? Moet ik dan niet een stappenplan maken en allemaal dingen gaan ondernemen? Dat kan, maar van mij hoeft het niet. Ik zou je eerder willen uitnodigen om de visualisatie zo vaak te herhalen als je maar kunt. Volledig van begin tot eind, of in stapjes en beetjes. Haal fragmenten op als je in de auto zit, in de lift staat of in de winkel op je beurt wacht. Doe hem nog eens over voor het slapen gaan. Elke keer dat je dit doet, maak je van binnen weer contact met het gevoel dat bij jouw droombeeld hoort en beleef je het weer even alsof het werkelijkheid is, inclusief dat heerlijke gevoel.

Een nieuwe imprint op jouw printplaat

Hoe vaker je dit doet, hoe sterker het effect wordt. Op deze manier creëer je een nieuwe imprint op jouw printplaat. Je kunt erop vertrouwen dat jouw wens om jouw droombeeld werkelijkheid te maken op een gegeven moment vanzelf komt. Niet uit jouw ratio, maar vanuit jouw emotionele essentie. Dit is het centrum van jouw zijn, waar zaken intuïtief worden opgepakt en waar ruimte is voor de magie van het leven. En later, op een dag in de toekomst, zul je terugkijken en opeens beseffen hoe volkomen logisch alles zich heeft ontvouwen: de mensen die op je pad kwamen, de kansen die zich aandienden, de plekken waar je onverwacht verzeild raakte en dus het geluk dat jou is toegevallen. Pas dan weet je écht wat de kracht van visualisatie is.

Klinkt goed, hè? Probeer het maar!

Mocht je het lastig vinden om jouw doel te bepalen en weet je daarom niet zo goed waar je over zou willen visualiseren, vraag mij dan even om hulp. Ik help je met een paar gerichte vragen op gang.

Geplaatst in Blog Ghislaine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.