Niet alles dat in scherven valt, hoeft gelijmd te worden

Welke vazen wil jij niet langer in je vensterbank hebben staan? (Foto: Thessa Bagu)

Welke vazen wil jij niet langer in je vensterbank hebben staan? (Foto: Thessa Bagu)

Iedereen die jij om jou heen hebt, is met een reden in je leven. Het kan nuttig zijn om je eens af te vragen welke reden dat is. Als er al eens wrijving is, weet dan dat niet elke ruzie bijgelegd hoeft te worden. Ga eens na: welke vazen wil jij nog in jouw vensterbank hebben staan?

Mensen zijn gewoontedieren en we willen graag allemaal geliefd worden. Zo kan het gebeuren dat wij langer dan goed voor ons is, in relaties en vriendschappen blijven hangen. Als er al een keer wrijving ontstaat, of zelfs ruzie, zijn we geneigd het weer bij te leggen en door te gaan zoals het ervoor ook ging.

Onbewust brengen wij situaties na een verstoring steeds opnieuw terug naar hoe het was. Of dit nu goed voor ons is of niet.

De geruststelling van gewenning

In dat laatste zit vaak het venijn: ‘zoals het ervoor ook ging’. Wij houden zo van de geruststelling die uitgaat van dingen waar wij aan gewend zijn, dat wij situaties na een verstoring of onderbreking ongemerkt steeds opnieuw terugbrengen naar hoe het was. Of dit nu goed voor ons is of niet.

Ik sprak van de week iemand die ruzie had gekregen met een vriend. Hoewel, ruzie is misschien een groot woord, maar er was irritatie over en weer ontstaan en ze waren boos uit elkaar gegaan. Naderhand zocht de ene partij weer toenadering om een en ander recht te leggen. De ander zette hierop een slimme stap en vroeg om bedenktijd.

Wat vind je er eigenlijk van?

“Jij bent een lijmer”, zei ik tegen hem. “Als er een vaas uit de vensterbank in stukken valt, raap jij hem op, lijm je de stukken aan elkaar en zet je hem weer terug. Dit doe je zonder er verder over na te denken. Het zit in jouw karakter om dingen bij elkaar te houden, ervoor te willen zorgen dat ze ‘heel’ blijven.”
Dit is een mooie kwaliteit. Als er meer van dit soort mensen in de wereld waren, zouden we heel wat minder ruzie en oorlog hebben. Maar sterke eigenschappen zijn tegelijkertijd vaak ook een valkuil. Als je van nature een lijmer bent, blijf je lijmen, ook als de situatie dit eigenlijk niet meer verdient. “Vraag je eerst eens af wat je eigenlijk van die vaas vindt”, zei ik daarom. “Is hij nog wel mooi genoeg om in de vensterbank terug te zetten? Je kunt hem immers ook een plek op zolder geven. Of er iemand anders blij mee maken. Of hem helemaal niet lijmen en van de scherven een mooi mozaïek maken.”

Als de lessen geleerd zijn, kan het tijd zijn om verder te gaan.

Als het moeilijk wordt, valt er iets te leren

Ik wil hiermee zeker niet suggereren dat we bij de minste geringste weerstand maar moet stoppen met onze relatie of vriendschap. Juist als het moeilijk wordt, als strubbelingen ontstaan of verhoudingen pijnlijk worden, kun je heel veel van elkaar leren. Tegelijkertijd is het goed om ons te beseffen dat we elkaar in dit leven slechts te leen hebben. Paden kruisen elkaar over het algemeen op een punt dat er voor beide personen iets te leren valt. Vanaf daar trek je samen op, beleef je een deel van je levensavontuur gezamenlijk. Maar als de lessen geleerd zijn, kan het tijd zijn om verder te gaan. Om op die T-splitsing afscheid van elkaar te nemen, waarna de één zijn weg linksaf vervolgt en de ander rechtsaf. Dat we hierbij verdriet of zelfs machteloosheid kunnen voelen, is volkomen natuurlijk. Afscheid nemen is nu eenmaal lastig als je samen (ook)  mooie dingen hebt meegemaakt.

Sta af en toe even stil bij wat er is

Eerder schreef ik al een blog over mensen die bewust in het leven staan. Dit zijn mensen die de moeite nemen om zich te blijven ontwikkelen, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Niet per se in termen van status en materieel succes, maar om toe te werken naar een leven dat past bij hun innerlijke drijfveren en capaciteiten. Ben jij ook zo iemand, neem dan af en toe de tijd om stil te staan bij het sociale netwerk dat om jou heen is ontstaan. De verstandhouding die jij hebt met je partner, je kinderen, je familie, vrienden, kennissen en zelfs je collega’s op het werk, zegt heel veel over het beeld dat jij van jezelf had toen deze mensen in jouw leven kwamen. Maar nu is het vandaag en voel jij meer dan toen de uitdaging om het beste uit jezelf te halen. Dus ga eens na: welke vazen wil jij nog in je vensterbank hebben staan? Vind je die oude nog steeds prachtig? Heb jij ergens in de kast nog exemplaren staan die best wat meer aandacht zouden mogen krijgen? Of is het tijd om je vensterbank leeg te ruimen, af te stoffen en er iets compleet nieuws neer te zetten?

Geen enkel levenspad kaarsrecht is, of voorzien van duidelijke wegwijzers.

Geef je over aan het ritme van jouw leven

Het is een keuze die alleen jij kunt maken. En die je ook mág maken, als je jouw eigen ontwikkeling serieus neemt. Ga er niet te strak of streng mee om; geen vensterbank gaat een leven lang mee. Besef dat mensen in je leven komen en gaan. Soms komen ze dichter bij je hart te staan, soms juist wat verder er vanaf. Geef je over aan het ritme van jouw leven en weet dat geen enkel levenspad kaarsrecht is, of voorzien van duidelijke wegwijzers. Wandel gewoon lekker verder. Zie wat zich links en rechts van de weg afspeelt. Maak op elke kruising opnieuw bewust de keuze welke afslag je kiest. En wees gerust, niets is definitief. Zoals paden elkaar kruisen en zich weer af kunnen splitsen, kunnen zij elkaar ook opniéuw kruisen. En soms is de vreugde dan nog groter dan de eerste keer dat jullie elkaar ontmoetten, omdat jullie in de tussentijd zoveel hebben meegemaakt dat jullie hierna nooit meer raken uitgepraat.

En jij? Zijn er relaties geweest die lang hebben geduurd voordat je de kracht vond om ze te verbreken? En zijn er mensen die op een later moment terug in jouw leven zijn gekomen, waarna het er alleen maar mooier op werd? Vertel het hieronder en praat mee!

Geplaatst in Blog Ghislaine en getagd met .

2 reacties

  1. Ik ben zelf gek op metaforen Stephanie, fijn dat deze zo bruikbaar voor jou is. Laat de zon straks maar fijn op dat mooie tuintafeltje schijnen!

  2. Mooie blog Ghislaine. Ook ik ben zo’n gewoontedier die vooral de harmonie wil behouden en wil ‘lijmen’. Heerlijk je metafoor met de vaas, ik ga het niet meer vergeten steeds bewust te blijven waarom ik wil ‘lijmen’…. Of wordt het een mooi mozaiek tuintafeltje (voor het nieuwe terras 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.