Hoe zeg ik nee tegen sociale verplichtingen?

“Iedereen herkent vast wel dat dit een periode is met veel sociale verplichtingen. Maar ook na de feestdagen gaat dat eigenlijk door. Mijn vraag is hoe ik zoveel mogelijk mijn eigen plan kan trekken en nee kan zeggen tegen wat me energie kost, zonder dan meteen iemand anders ongelukkig te maken?” ~Jessica (28)

Scroll naar beneden voor het advies van Ghislaine.
Wil jij ook reageren, gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.
Heb je zelf een vraag, stel hem dan hier >

Geplaatst in Vraagbaak en getagd met , .

Eén reactie

 1. Hallo Jessica,

  Na deze drukke periode kan ik me je vraag goed voorstellen. Ik wil je graag het volgende meegeven:
  Dat mensen het lastig vinden als jij zegt dat je niet met hen wilt afspreken, kan goed te maken hebben met het ongemak dat jij voelt om het ze te zeggen. Dit ongemak zendt je namelijk mee tussen de regels van je verhaal, waardoor die ander zich ook ongemakkelijk gaat voelen en jij je vervolgens schuldig gaat voelen.

  Mijn advies zou zijn om tijd voor het trekken van je eigen plan te gaan behandelen als een afspraak met jezelf. Dan klinkt je antwoord zoiets als ‘Wat leuk dat je het vraagt, maar ik heb met mezelf afgesproken om die avond uit te rusten van een drukke week.’ Ga dan ook zover om dit soort afspraken daadwerkelijk in je agenda te zetten. ‘Me time’, ‘Boek lezen’, ‘Studeren’, als het eenmaal geblokt staat, wordt het makkelijker om die tijd ook echt vrij te houden voor jezelf.

  Overigens kan het erg bevrijdend zijn om te spreken vanuit de behoeften die je ervaart. Je zult versteld staan van hoeveel mensen zich herkennen in jouw verhaal, als je bijvoorbeeld aangeeft dat je je agenda steeds zo vol maakt, dat je aan het einde van de week bijna geen energie meer over hebt. Als je vervolgens uitlegt dat je met jezelf hebt afgesproken hier iets aan te veranderen, dat je beter voor jezelf wilt zorgen en dat je daarom actief ‘me time’ bent gaan plannen, zullen de meeste mensen het je alleen maar gunnen. Misschien ben je zelfs wel een goed voorbeeld voor hen, want veel mensen stoeien met dit dilemma.

  Tot zover de ‘snelle oplossing’. Interessanter is natuurlijk om te onderzoeken waarom ‘nee, dankjewel’ voor jou niet voldoende antwoord is als je ergens geen zin in hebt. Ben je bang dat mensen je na verloop van tijd niet meer willen zien? Dat ze je laten vallen? Dat je alleen overblijft? Of zijn zij afhankelijk van jouw aandacht en voel je je verantwoordelijk voor hun welzijn? Iedere verklaring is goed. Test het hierna met de opvolgvraag: ‘En wat als dit zo zou zijn?’ Dit kan je veel inzicht in je onbewuste drijfveren geven en je helpen om je gedrag gaandeweg te gaan veranderen.

  Het vergt oefenen om je wat zekerder te voelen bij deze nieuwe manier van met jouw agenda omgaan. Dit gaat met vallen en opstaan. Soms zul je toch voor de bijl gaan en een afspraak maken die je eigenlijk niet wilde maken. Een andere keer ga je misschien te kort door de bocht met je ‘nee’ en zal iemand beledigd zijn. Het sociale verkeer is soms echt een labyrint, waarin alles en iedereen met elkaar verbonden lijkt te zijn, als een soort van kaartenhuis waar je nog geen enkele kaart uit kunt halen zonder dat alles instort. Maar dit ongemak hoort erbij. Je bent aan het leren. Zet vooral door!

  Van echte vrienden mag je overigens verwachten dat ze willen dat jij gelukkig bent, dat ze blij zijn als jij je goed voelt en dat ze je aansporen om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn, ook als dit betekent dat je ze even niet zult zien. Je mag het jezelf gunnen om dit soort mensen in je leven te hebben. Wil je dit, maar is het er nog niet? Dan is het nóg belangrijker dat je in je agenda tijd maakt voor dingen die je echt leuk vindt om te doen, omdat je ervan uit kunt gaan dat je daar de mensen treft die bij je passen. Bedenk dat elke keer dat je ‘nee’ tegen iemand anders zegt, je ‘ja’ tegen jezelf zegt. Zo wordt flow in jouw agenda een olievlek die zichzelf uitbreidt, met bevrijdende energie als resultaat.

  Succes met de bewaking van je agenda, de komende periode!

  Warme groet, Ghislaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.