Hella Jongerius: ‘Zet één stap extra, dan kom je er wel’

De vrouw met ‘twee extra ballen’ (Bron: Volkskrant Magazine 27 september 2014)

De vrouw met ‘twee extra ballen’ (Bron: Volkskrant Magazine 27 september 2014)

In Volkskrant Magazine gaf Hella Jongerius een inkijkje in haar succes. Opvallend in het artikel is de hoge dosis nuchterheid en vanzelfsprekendheid waarmee Hella over haar prestaties praat. Journaliste Evelien van Veen schetst het als mannelijk, die attitude. “Ze twijfelt nooit. Ze neemt graag risico’s. Ze is recht voor z’n raap. Ze is bijzonder goed in wat ze doet en ze zégt het (…).” Hella Jongerius herkent zich hierin. Eerder omschreef ze zichzelf al eens als een vrouw met twee extra ballen. Zo’n positie aan de top (Hella Jongerius werd uitgeroepen tot de één na invloedrijkste designer ter wereld door het fameuze designmagazine Wallpaper) is niet zonder meer voor vrouwen weggelegd. Gevraagd naar de reden hiervan, weet Hella Jongerius niet waarom. “Ik weet het echt niet”, zegt ze. “Zet één extra stap, denk ik wel eens, dan kom je er wél.”

Waar moet je nou bang voor zijn? Ik bén het succesvolle bedrijf. En mezelf had ik meegenomen.

Indrukwekkend vind ik, dat Hella Jongerius niet bang was om haar leven in Nederland achter te laten en naar Berlijn te verhuizen. Ze liet haar ontwerpstudio in Nederland achter. Haar man zegde zijn baan als directeur van de Academie van Bouwkunst op. Samen pakten ze hun bezittingen op en verhuisden met hun gezin naar Duitsland. Daar zette Hella Jongerius haar werk voort. “Zonder vast personeel, zonder vaste opdrachtgevers, zonder vrienden daar nog, teruggeworpen op zichzelf”, schetst Van Veen. De journaliste vraagt Hella: “Was je niet bang je succesvolle bedrijf om zeep te helpen?” Waarop Jongerius antwoordt: “Néé. Waar moet je nou bang voor zijn? Ik bén het succesvolle bedrijf. En mezelf had ik meegenomen.”

Zelfvertrouwen op zijn best

Vooral dat laatste vind ik mooi. ‘Ze had zichzelf meegenomen.’ Dat is zelfvertrouwen op zijn best. De wetenschap dat als je bij jezelf blijft, het altijd goed komt. Waar je ook gaat, wat je ook doet, welke keuze je ook maakt, wat je ook vasthoudt en wat je ook loslaat. Het is uiteraard helemaal niet de bedoeling om dan maar allemaal huis en haard op te geven en te emigreren. We worden immers (en gelukkig maar) niet allemaal blij van hetzelfde. Wie jaloers wordt van de onbevangen zelfverzekerdheid van Hella Jongerius mag rustig ademhalen. Niet voor iedereen is het zo makkelijk om te luisteren naar die innerlijke stem die je vertelt wat de volgende stap moet zijn. Het goede nieuws is: hier is heel goed op te oefenen. Met hele kleine stapjes kun je op die manier vaak al grote verschillen voor jezelf creëren, die duidelijk merkbaar tot meer levensplezier leiden. En wie nu bang begint te worden: wees gerust. Geloof erin dat jouw innerlijk, jouw onderbewustzijn het beste met je voorheeft en dat het altijd rekening houdt met jouw capaciteiten.

Als toegift nog een mooie Hella-quote:

Wat afwijkt, dat blijft hangen. Perfectie is saai

Met de ballen van Hella 😉

 

Volg deze link naar de website van Jongeriuslab om het volledige artikel in Volkskrant Magazine alsnog te lezen: www.jongeriuslab.com

Geplaatst in Elders gezien en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.