De Correspondent: Investeer in je karakter in plaats van je carrière

365 Mooie Mensen, Ernst-Jan Pfauth, De Correspondent

Ernst-Jan Pfauth, correspondent zelfverbetering, pleit voor het investeren in deugden in plaats van vaardigheden.

Ernst-Jan Pfauth las onlangs twee boeken: ‘Standvastig’ van Svend Brinkmann en ‘The Road to Character’ van David Brooks. Het bracht hem tot een aangepaste kijk op zelfverbetering, die hij in een essay op De Correspondent presenteerde.

We schieten door

De stelling is dat we doorschieten in onze ontwikkeldrang en dat we beter in ons karakter kunnen investeren dan in onze vaardigheden. Ernst-Jan schetst hoe de continue verbetering van vaardigheden ons tot een soort ‘chronisch ontevreden zelfverbeteringsmachines’ maakt. De economie en de arbeidsmarkt profiteren hier wellicht van, maar tot persoonlijke voldoening leidt het niet, zo neemt hij de stelling van de auteurs over.

Niet reëel

Die voldoening is volgens de schrijvers te bereiken met het ontwikkelen van sociale waarden als liefde, betrouwbaarheid en integriteit. En – volgens Pfauth niet onbelangrijk – met het onderkennen en aanpakken van onze slechte eigenschappen. Want de gedachte in zelfhulpland dat alles, maar dan ook werkelijk alles, mogelijk is, is niet reeël, stelt hij. Zeker niet als je alleen maar kijkt naar waar je goed in bent en je ogen sluit voor wat je mindere kwaliteiten zijn.

Ken jezelf

Ik ben dit met Pfauth eens. Zorg dat je jezelf kent voordat je aan zelfontwikkelingsavonturen begint. Vergelijk het met bedrijven die bij het lanceren van een nieuw product of het veroveren van een nieuwe markt eerst een analyse maken van zowel sterke punten en kansen als zwakke punten en bedreigingen. Pas als je het complete plaatje voor jezelf in beeld hebt gebracht, heb je realistische verwachtingen ten aanzien van je droom of plan en een grotere kans van slagen. Niet in de laatste plaats omdat je dan dichter bij jezelf blijft. (Pfauth blijkt al net zo’n voorstander te zijn van inzicht in je kernwaarden als ik.)

Tips

Dus misschien kun je loslaten dat je eeuwig beter moet worden in vaardigheden en eens kijken naar hoe je als persoon meer vrede met jezelf ervaart door je deugden op te poetsen. Voor ons gemak heeft Pfauth een aantal aanbevelingen op een rijtje gezet voor hoe je dat dan doet, investeren in je persoonlijke kwaliteiten. Je leest ze in zijn (gratis) artikel op De Correspondent.

Geplaatst in Elders gezien en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.