Hanna Bervoets: ‘Gedoe is er altijd’

een foto van het artikel in Volskrant Magazine

Hanna Bervoets heeft een interessante kijk op nostalgie.

Hanna Bervoets schreef in Volkskrant Magazine van 1 november 2014 een column over nostalgie. Aandacht trok haar volgende uitspraak:

Nostalgie is […] gedachten aan vroeger, gestript van het gedoe van toen. En gedoe is er altijd. Op ieder moment in ons leven zijn er deadlines, taken, pijntjes, kwaaltjes, schulden, stress, sluimerende ruzies, slepende conflicten, vergeefse verlangens, wroeging om vroeger en zorgen om later. Nostalgie doet ons dat allemaal vergeten. Het is een slijpmachine, die onze herinneringen bewerkt of het ruwe diamanten zijn: grillige hoekjes worden afgeschaafd en het oppervlak opgepoetst, tot ons verleden dermate schittert dat het iets begeerlijks lijkt.

Om deze reden ben ik een groot voorstander van het bijhouden van dagboeken. En van het teruglezen ervan. Het is bijzonder therapeutisch om dat wat je beleeft en voelt aan je dagboek toe te vertrouwen. En het is net zo leerzaam om op een later moment terug te lezen wat je ooit opschreef. De scherpe randjes, of de grillige hoekjes, zoals Hanna ze noemt, zijn er dan vanaf. Je kunt met meer mededogen naar jezelf kijken en met een beetje geluk valt achteraf ook beter op zijn plek waarom je toen meemaakte wat je meemaakte. En dat geeft inzicht. Jouw beleving hoeft er niet opeens begeerlijk van te worden, maar je kunt hem als een opgepoetste herinnering wel een mooier plekje op het herinneringenplankje in je bovenkamer geven.

Geplaatst in Elders gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.