De gebroeders Kennis leven hun droom

In VRIJ schreef De Telegraaf vorige maand over de gebroeders Kennis. Deze tweelingbroers zijn 50 en leven hun droom: het maken van waarheidsgetrouwe reconstructies van oermensen. Hoe het zo kwam? Door van jongs af aan bijna onverstoorbaar bezig te zijn met wat hen facineerde.

foto van de gebroeders Kennis in VRIJ van De Telegraaf

De gebroeders Kennis in VRIJ van De Telegraaf. Taal en rekenen ging ze niet goed af, maar oh, wat konden deze jongens mooie tekeningen maken van neanderthalers.

Dat dit artikel me opviel, heeft te maken met de jeugd van de jongens. Op school waren ze zogezegd geen knip voor de neus waard. Taal en rekenen gingen Alfons en Adrie niet goed af. Alles waar ze in uitblonken was tekenen. En okee, biologie en geschiedenis vonden ze wel interessant. En zo kwam het dus dat ze de prachtigste tekeningen maakten van neanderthalers. En dat ze als hobby schedels uitkookten om op basis hiervan nog meer tekeningen te maken.

In vergelijkbare gevallen zouden ouders wellicht met hun handen in het haar zitten over de perspectieven van zulke kinderen. Niet die van de jongens Kennis. Weliswaar stuurden ze hun zoons naar de landbouwschool en de lerarenopleiding om toch enige pragmatische richting aan hun toekomst te geven, maar in schoolvakanties namen ze hen bijvoorbeeld mee naar grotten met eeuwenoude muursschilderingen.

Van het een komt het ander

Het is aan hun onverstoorbare fascinatie te danken, dat de mannen dagelijks in de weer kunnen zijn met wat hen werkelijk boeit: hoe oermensen er uit moeten hebben gezien, zo waarheidsgetrouw mogelijk. Hun aanvankelijke hobby leidde tot het lidmaatschap van een werkgroep en contacten met allerhande wetenschappers. Hierop vroeg een uitgever hen of ze een boek over de oermens wilden illustreren, waarmee ze toegang kregen tot het netwerk van musea, zodat ze er onderzoek konden doen en uiteindelijk oermensen mochten gaan reconstrueren voor tentoonstellingen.

Fascinatie als basis

Het artikel vermeldt het niet, maar ik acht de kans groot dat wat voor de buitenwereld het karakter van een succesverhaal heeft, voor hen niets anders is dan een logische opeenvolging van gebeurtenissen, alles gebaseerd op hun gezamenlijke fascinatie voor de prehistorie en de figuren die in die tijd de wereld bewoonden.

Nog steeds raken de broers gefascineerd door skeletten en alles wat die aan informatie prijs kunnen geven.

Het is niet iedereen gegeven om op deze manier en al van jongs af aan in contact te staan met zijn passie, maar het laat wel zien dat als je maar volhoudt en volledig opgaat in dat wat je boeit, je een heel eind kunt komen met het leven van je droom. Al is dat dan opeens geen droom meer, maar broodnuchtere waarheid, zo eentje waar je dagelijks plezier aan beleeft, waarschijnlijk tot op de laatste dag.

 En jij? Wat is jouw droom? Praat er hieronder over mee. Ben je je droom verloren? Neem dan even contact met mij op, want samen kunnen we jouw droom weer in volle glorie herstellen!

Geplaatst in Elders gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.