5 dingen die bewuste mensen onbewust doen

Foto van een vrouw met een tevreden glimlach.
Bewust in het leven staan leidt tot meer geluk.

Bewust in het leven staan is een hele goede basis voor het creëren van je eigen geluk. De grap is dat bewuste mensen zich vaak niet echt bewust zijn dat ze zo bewust zijn. Misschien ben jij het dus ook.

Je hebt mensen die bewust leven en mensen die niet bewust leven. Dat die laatste groep zich er niet van bewust is dat zij niet bewust leeft, is logisch. Frappant genoeg echter, zijn ook mensen die wél bewust in het leven staan, zich hier vaak niet van bewust. Dit komt doordat bewust zijn zoiets als een levenshouding is. Je doet het elke dag en dat maakt het voor jou gewoon. En wat voor jou normaal is, valt je simpelweg niet zozeer op. Tot je om je heen kijkt en het verschil ziet. Sterker: alleen al het feit dát je om je heen kijkt, betekent dat je een bewust levend persoon bent. Lees hieronder maar.

Alleen al het feit dát je om je heen kijkt, betekent dat je een bewust levend persoon bent.

Vijf eigenschappen waaraan je bewust levende mensen herkent.

1. Ze staan open

Mensen die bewust in het leven staan, hebben een open houding. In plaats van dat zij nieuwe dingen defensief uit hun leven weren, bekijken zij datgene wat op hun pad komt nieuwsgierig. Misschien is het namelijk een kans om iets nieuws te leren, een inzicht op te doen, een verrijking van denkbeelden te creëren. Dit zijn dan ook de mensen die een brede algemene kennis hebben en over het algemeen goed om kunnen gaan met veel verschillende soorten mensen.

2. Ze vragen door

Bewust levende mensen hebben de moed om te bevragen wat anderen liever met rust laten. Achter dat wat moeilijk lijkt, kunnen immers kansen liggen voor verdere ontwikkeling en verrijking.  Mensen die bewust in het leven staan, zouden die kansen nooit willen verspelen door hun ogen gesloten te houden. Zij hebben het lef om verder te kijken dan hun neus lang is en de moed om met zichzelf geconfronteerd te raken, ook als dit ze onzeker maakt.

3. Ze kunnen stil zijn

Onze maatschappij gaat over aandacht opeisen en zienswijzen doordrukken. Wie het hardst schreeuwt, heeft de meeste toehoorders. Maar hij die praat kan niet luisteren en hij die niet luistert, kan niet leren. Dat is waarom wijze mensen over het algemeen niet het hoogste woord hebben. Deze mensen kunnen ook goed alleen zijn, omdat tijd met jezelf doorbrengen altijd tot zelfkennis en nieuwe inzichten leidt.

4. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen

Wie zich beter voordoet dan hij zich voelt, sluit de deur voor ware verbinding met anderen. Terwijl je in de verbinding met anderen juist veel over jezelf kunt leren en bovendien vaak ook de ander kunt helpen zich te ontwikkelen. Door gevoelens te delen, ook de negatieve, kom je nader tot elkaar en word je een evenwichtiger mens. Ondanks alle uiterlijke vertoon voelen mensen zich nog altijd aangetrokken tot dat wat authentiek is.

5. Ze veroordelen niet

Bewust levende mensen accepteren dat ieder zijn eigen waarheid heeft en vinden het niet per se bedreigend als hun naasten levensbeslissingen maken die ze zelf niet zouden overwegen. Ieder z’n keuze, is hun devies. Zij blijven bij zichzelf en vinden hierin het zelfvertrouwen om ook anderen in hun waarde te laten.

Onterecht bescheiden

Een eigenschap die rustig als zesde in het rijtje had kunnen staan, is dat mensen die bewust leven over het algemeen vrij bescheiden zijn. Ze vinden het niet meer dan gewoon dat ze moeite doen om er het beste van te maken, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Complimenten willen hierdoor nog weleens aan ze voorbij gaan. Terwijl die wel op hun plek zijn. Het verdient echt een schouderklopje als je, bewust óf onbewust, elke dag opnieuw openstaat voor wat het leven je brengt aan lessen en inzichten. Het is niet altijd makkelijk, maar het maakt het leven leuker en het geeft meer voldoening, zelfs in zware tijden. Ja, het lef om bewust in het leven te staan is iets waar anderen alleen maar jaloers op kunnen zijn.

En jij? Heb jij het idee dat je bewust in het leven staat? Kun je aangeven wat dit voor je betekent en wat je eraan hebt?

Geplaatst in Blog Ghislaine.

2 reacties

  1. Pingback: Niet alles dat in scherven valt, hoeft gelijmd te worden | 365 Mooie Mensen

  2. Pingback: Niet alles dat in scherven valt, hoeft gelijmd te worden | RénergiQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.